Terug naar nieuwsoverzicht

Terugblik congres ‘Ontruimen bij brand’

Op 27 september 2023 vond het langverwachte congres over brandveiligheid in de zorg plaats. Meer dan 250 professionals verzamelden zich in ’t Veerhuis in Nieuwegein om hun kennis over brandveiligheid te vergroten en ervaringen te delen.

Ochtendprogramma: inzicht en inspiratie

Het ochtendprogramma werd afgetrapt in de grote zaal, waar dagvoorzitter en programmamanager Carolien de Vries alle aanwezigen van harte welkom heette.

Daarna was het podium voor Theo van Uum, de directeur van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Hij zette meteen de toon van de dag en benadrukte het cruciale belang van dit congres en het voortdurend delen van kennis op het gebied van brandveiligheid in de zorg.

Lector Brandveiligheidskunde Lieuwe de Witte nam het stokje van Theo over en gaf een inspirerende lezing over de uitdagingen op het gebied van brandveiligheid in de zorg. Hij wees op de steeds veranderende omstandigheden die nieuwe risico’s met zich meebrengen, zoals de groeiende groep kwetsbare personen in Nederland. Lieuwe benadrukte dat brandveiligheid een integraal onderdeel is van goede zorgverlening en moedigde zorginstellingen aan om zelf de regie te nemen en hun eigen standaarden voor brandveiligheid te bepalen.

Susan Eggink-Eilander nam vervolgens het podium om het belangrijke onderwerp rondom het gebruik van liften tijdens brand te belichten. Hoewel velen van ons zijn opgevoed met het idee dat het gebruik van liften in geval van brand taboe is, toonde Susan aan dat er situaties zijn waarin dit noodzakelijk kan zijn, vooral in woongebouwen waar kwetsbare bewoners niet via de trap kunnen vluchten. Haar onderzoek was zeer informatief en gaf professionals nieuwe inzichten op het gebied van brandveiligheid bij zorginstellingen.

Ruud van Liempd sloot het ochtendprogramma af met een boeiende presentatie over ontruimingsconcepten en het ‘stay-in-place’-concept. Zijn verhaal over ‘stay-in-place’ was duidelijk. Misschien is dit een mooi concept voor de toekomst, maar op dit moment weten we nog te weinig van de benodigde maatregelen om een stay-in-place concept succesvol te kunnen realiseren. Meer onderzoek is nodig en gelukkig gaat Ruud hier binnenkort mee aan de slag.

Middagprogramma: workshops en informatie

Na een smakelijke lunch met broodjes kroket begon het middagprogramma. Vijf zalen, vier rondes met tien workshops en een informatiemarkt boordevol waardevolle inzichten.

Monika Jansen deelde in haar workshop inzichten over het gedrag van mensen tijdens ontruimingen en René Hagen ging dieper in op brandveiligheid en zelfstandig wonen. Peter Schut stond paraat om vragen te beantwoorden over Brandwijzer, terwijl Anton van Balkom deelnemers inspireerde met zijn missie om de GGZ rookvrij te maken. Ook konden deelnemers meekijken naar een voorlichtingsfilm met Iwan Schaap, alles bespreken over automatische blussystemen met Sebas Jellema en met Richard Snel in gesprek over bouwkundige brandveiligheid. Daarnaast konden deelnemers bij Paul Toonen aan de slag met BHV in de zorg en werd er een lezing gegeven over artikel 7.11a en risicogestuurde brandveiligheid, georganiseerd door Bob Heukels en Karl Stüsgen. Tot slot gaf Sjaak Anema nog een lezing over risicogestuurde brandveiligheid bij het UMCU. Kortom, veel keuze voor deelnemers!

De informatiemarkt bood deelnemers de kans om nieuwe contacten te leggen en informatie te vergaren over diverse producten en diensten. Standhouders gingen enthousiast het gesprek aan met deelnemers. Ook konden deelnemers zelf “pleisters plakken” op een poster met veelvoorkomende problemen in de zorg en met behulp van een interactief smartboard mogelijkheden verkennen. Het was wel oppassen geblazen, want voor je het wist liep je per ongeluk langs een mobiel watermistsysteem die net even aanging.

Afsluiting en terugblik

Wij kijken er alvast naar uit om u weer te verwelkomen bij de volgende bijeenkomst van De Zorg Brandveilig. Samen werken we aan een brandveiligere toekomst voor de zorgsector!

Download hier de video’s en presentaties!

Deel dit bericht