Terug naar nieuwsoverzicht

Terugblik op congres De Zorg Brandveilig – 27 maart 2018

30 januari, 2019 – 10:49

Op 27 maart 2018 organiseerde De Zorg Brandveilig een congres over risicogestuurde brandveiligheid. Meer dan 250 brandveiligheidsverantwoordelijken uit diverse zorgbranches en vertegenwoordigers uit de veiligheidsregio’s leerden van de kennis, ervaringen en resultaten van het programma De Zorg Brandveilig en waren getuige van de lancering van de online applicatie BrandWijzer.

De activiteiten van het programma De Zorg Brandveilig hebben de afgelopen jaren veel nieuwe kennis en inzichten in risicogestuurde brandveiligheid opgeleverd. Hilda Raasing (portefeuillehouder Risicobeheersing en Brandveilig leven van Brandweer Nederland) en Theo van Uum (directeur Langdurige Zorg bij het ministerie van VWS) benadrukten voor een volle zaal in Spant in Bussum het belang van de samenwerking tussen zorg en brandweer om brandveiligheid van kwetsbare doelgroepen te kunnen garanderen.

Zelf aan de slag in zeven workshops

Tijdens zeven workshops en op een beursvloer kregen congresdeelnemers de mogelijkheid om op een actieve manier zelf aan de slag te gaan met een risicogestuurde aanpak. Zo presenteerde Veiligheidsregio Utrecht de ‘Toolbox brandveiligheid in de zorg’, ging De Prinsenstichting na vertoning van een indrukwekkende eigen documentaire het gesprek aan over de impact van een brand en zetten Dichterbij en Brandweer Brabant Noord deelnemers aan het denken over brandscenario’s.

Ook het nieuwe infoblad ‘Bouwstenen implementatie risicogestuurde brandveiligheid’ en oefenen met virtual reality kregen volop aandacht. Een bijzondere rol was weggelegd voor acht good practices die tijdens een spreekuur tientallen vragen van congresbezoekers beantwoordden.

Lancering BrandWijzer

De ruim 250 congresdeelnemers waren de eersten die kennismaakten met de nieuwe online applicatie BrandWijzer. Dit nieuwe instrument – dat tot stand is gekomen in een samenwerking van toonaangevende brandveiligheidsexperts in samenspraak met zorgprofessionals – maakt het voor zorgorganisaties mogelijk om te zien of alle onderdelen van hun organisatie vanuit een risicogestuurd perspectief afdoende brandveilig zijn. Uniek aan BrandWijzer is dat integraal risico’s worden ingeschat en afgewogen tegen de samenhang en impact van genomen maatregelen en voorzieningen. BrandWijzer is beschikbaar via www.brandwijzer.nl

Download de presentaties

Congres gemist? Alle presentaties en bijbehorende materialen zijn hier te downloaden. Kijk in de kennisbank voor meer inzichten in risicogestuurde brandveiligheid in de zorg.  

Deel dit bericht