Terug naar nieuwsoverzicht

Methode Geen Nood Bij Brand geactualiseerd

De Vakgroep Veilig Gebruik en Toezicht van Brandweer Nederland heeft de afgelopen maanden de methode ‘Geen Nood Bij Brand’ (GNBB) geactualiseerd. De methode is nu beschikbaar voor het land.

Geen Nood Bij Brand is een methodiek waarmee we door een risicogerichte aanpak de brandveiligheid in bouwwerken kunnen verbeteren. De methode is in 2008 ontwikkeld door de Brandweer Gelderland-Midden en zorgorganisatie SiZa in Arnhem. Van oudsher waren er altijd moeizame discussies tussen de brandweer en bijvoorbeeld zorgorganisaties. GNBB heeft ervoor gezorgd dat er een betere manier van samenwerken is ontstaan, van controle naar samenwerking als partners.

Voor wie en waar?

Geen Nood Bij Brand kan breed worden toegepast. Centraal staat de samenhangende benadering en integrale aanpak van brandveiligheid bij risicovolle situaties en kwetsbare doelgroepen. De praktijk leert dat GNBB goed kan worden toegepast in fysieke omgevingen waar sprake is van complexiteit van een bouwwerk en/of het gebruik. Denk hierbij aan bouwwerken met een woon-/zorgfunctie, gezondheidszorg maar ook aan bijvoorbeeld justitiële inrichtingen of gebouwen met een grootschalige publieksfunctie. De methode bestaat uit vier hoofdonderdelen met elke een eigen pakket aan ‘tools’, het samenwerkingsverband bepaalt zelf welke geschikt zijn voor hun situatie.

Totstandkoming

De Vakgroep Veilig Gebruik & Toezicht heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan de actualisatie. Naar aanleiding van het landelijk onderzoek ‘Terugblik op Geen Nood Bij Brand! 2.0’ uit 2017, is een werkgroep samen met externen partners uit de zorg en justitiële inrichting gestart. De werkgroep heeft de aanbevelingen uit het rapport geïmplementeerd. Het processchema is vereenvoudigd, er is een overzicht van beschikbare tools samengesteld, er is inzicht gegeven in de meerwaarde van de integrale en risicogerichte werkwijze en stimuleringsmaatregelen voor de methode. Daarnaast is er aandacht besteed aan de veranderende competenties die nodig zijn.

Vragen?

Voor vragen kunt u contact opnemen met Nienke van Jole, nienke.van.jole@brandweermwb.nl van de Vakgroep Veilig Gebruik & Toezicht van Brandweer Nederland.

bron: Brandweer Nederland

Deel dit bericht